logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

Am fost pagubit in urma unui accident rutier ce a avut loc din vina altei persoane. Compania de asigurari care a emis polita RCA nu doreste sa ma despagubeasca. Ce pot face in acest caz?

In primul rand, persoana pagubita trebuie sa stie ca asiguratorul are la dispozitie un termen de maxim 3 luni de la data avizarii daunei, pentru a face o oferta de despagubire sau, in cazul in care refuza plata despagubirii, sa formuleze un raspuns motivat in acest sens. Atat oferta de despagubire cat si raspunsul de respingere a platii despagubirii trebuie sa se faca in scris, pentru a exista dovada ca demersul respectiv a fost realizat.

In al doilea rand, pagubitul trebuie sa stie ca asiguratorul este obligat sa deschida dosarul de dauna la data la care i se solicita acest lucru, sa faca constatarea si daca este cazul, sa elibereze dovada de introducere in reparatie a vehiculului.

Este foarte important ca pagubitul sa solicite inregistrarea cererii de despagubire si deschiderea dosarului de dauna, pentru ca de la aceasta data incepe sa curga termenul de 3 luni mentionat mai sus.

In al treilea rand, pagubitul trebuie sa stie ca daca asiguratorul ii propune o despagubire mai mica decat cea solicitata, o poate accepta fara a se considera ca in acest mod a acceptat oferta asiguratorului si a renuntat la pretentiile sale. Sigur ca in acest caz, daca este pus sa semneze o Declaratia de despagubire, va face mentiunea ca se considera despagubit doar partial, urmand ca pentru diferenta sa poarte in continuare negocieri cu asiguratorul sau sa se adreseze instantei de judecata (a se vedea art. 20 alin. 2 din Legea nr. 136/1995).

Daca se refuza plata despagubirii si asiguratorul a comunicat in scris acest lucru pagubitului, sau daca asiguratorul nu a dat nici un raspuns in termenul de 3 luni de la avizare, atunci pagubitul va putea formula o reclamatie catre CSA si/sau va putea deschide o actiune in instanta impotriva asiguratorului.

CSA va trebui sa formuleze un raspuns la reclamatie dar, conform legii, nu are competente administrativ jurisdictionale si in consecinta nu va putea obliga asiguratorul sa plateasca despagubirea daca de exemplu acesta va invoca ca motiv de neplata frauda. In astfel de situatii, doar instanta de judecata se va putea pronunta in sensul obligarii asiguratorului la plata, daca existenta acestei obligatii va fi dovedita. Daca se apeleaza la instanta de judecata, trebuie avut in vedere ca actiunea nu va putea fi pornita inainte de implinirea termenului de 3 luni  mentionat mai sus si nici inainte de a se realiza procedura concilierii directe.

INF0 TRAFIC

NOUTATI

Asiguratorii RCA vor fi obligati sa efectueze constatarea daunelor suferite de tertii pagubiti in accidente de vehicule in cel mult 5 zile lucratoare de la momentul cand acestia primesc notificarea de la persoana pagubita, conform unei...