logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

VIDEO: BAAR: Volumul despagubirilor din accidentele cu masini neasigurate a crescut ingrijorator
[video|14425]Volumul despagubirilor acordate ca urmare a accidentelor in care sunt implicate masini neasigurate RCA a fost in crestere in 2018 fata de 2017, atat pe teritoriul Romaniei, unde platile au ajuns la peste 41 de milioane de lei, cat si in afara granitelor, unde sumele au atins 21 de milioane de lei, au declarat, in cea mai recenta editie a emisiunii XPRIMM Time for Business, reprezentantii Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania - BAAR.

"La nivelul anului 2018, din pacate, am inregistrat din nou o crestere a volumului de plati pentru neasiguratii interni. Am crescut de la 36 de milioane de lei platiti in 2017, la peste 41 de milioane de lei in 2018. La nivel extern, eu ma ateptam sa fie o usoara temperare a acestor cresteri si asta pentru ca am avut in 2015, 2016, 2017 majorari cu cate 50% spre 100% de la an la an, iar in 2018 am avut din nou o crestere cu 50%. Am ajuns deci de la 14 milioane 2017, la 21 de milioane de lei in 2018. Este ingrijoratoare aceasta crestere", a precizat Sorin GRECEANU, Membru Directorat BAAR.

Cresterea volumului de plati pentru neasigurari, spun reprezentantii Biroului, a fost influentata de o multitudine de factori, printre care se numara o mai buna informare a populatiei cu privire la activitatea BARR, dar si legea politelor pe o luna introdusa in 2017.

"Vorbim despre o multitudine de factori. Este foarte greu sa spui ca dintr-un anume motiv volumul de plati pe neasigurati a crescut cu X%. Pe de o parte oamenii sunt mai bine informati, noi suntem mai cunoscuti, mai vizibili de la an la an. Pe de alta parte, daunele au o anumita inflatie. Ele cresc, din pacate. In 2018 am avut o usoara crestere ca numar de persoane decedate. Suntem fruntasi in topul European ca numar de decedati din accidente rutiere, dublu fata de media europeana. Pe urma, politele introduse pe o luna in 2017 prin lege aduc lucruri bune pentru consumatori, insa, oamenii mai si uita sa-si reinoiasca asigurarile", a spus Sorin GRECEANU.

Oficialii BAAR spun ca aproximativ 10% din masinile participante activ la traficul din Romania sunt inca neasigurate, iar un sistem de colaborare eficient intre autoritati, ar putea sa duce la un grad de cuprindere mai mare in asigurarile RCA.

"Vicepresedintele ASF, Cristian ROSU, a anuntat la inceputul anului, intr-o conferinta pe tema pietei de asigurari, o modalitate de colaborare dintre noi, cei din zona asigurarilor - ASF si BAAR, cu CNAIR-ul si DRPCIV-ul. Astfel, prin camerele fixe care controleaza rovinieta, sa fie verificata si asigurarea RCA, pentru a creste, in acest fel gradul de cuprindere in asigurare si a vedea mai usor care sunt vehiculele participante la trafic si sunt neasigurate", a adaugat Sorin GRECEANU.

"Vrem sa strangem mai mult relatiile cu autoritatile. Chiar am avut recent o intalnire cu un reprezentant din Politie, pentru a vedea ce alte colaborari mai putem face, in ideea de a ne sprijini reciproc in anumite zone", a completat Madalin ROSU, Presedintele BAAR.

Despagubiri de peste 90 milioane euro pentru ASTRA si CARPATICA

Pana la 31 decembrie 2018, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania a platit peste 90% din dosarele de dauna rezultate in urma falimentului ASTRA si CARPATICA, in valoare de peste 90 de milioane de euro.

"Pana la finalul anului 2018 a trebuit sa platim ca Birou aproape 90 de milioane de euro. Am achitat peste 90% din numarul de dosarele de dauna generate la extern, de catre aceste falimente, dar cele care ne-au ramas sunt daune majore. Ne mai asteapta in rezerva acum avizate inca 50 de milioane de euro de plati. Asadar putem sa mai vorbim inca multi ani de acum incolo despre falimentele ASTRA si CARPATICA", a marcat Sorin GRECEANU.

"Ca un element interesant, avem un dosar ASTRA cu accident intamplat in anul 1987 la care inca mai platim anuitati. Deci din 1987 noi platim an de an un regres al unei case de asigurari pentru un vatamat corporal. Acest lucru demonstreaza ca business-ul RCA este o afacere long tail", a concluzionat Sorin GRECEANU.


Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) este o asociatie profesionala care are ca membri toate societatile de asigurare autorizate sa practice, pe teritoriul Romaniei, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie (RCA).