logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

VIG in 2018: Subscrieri de 9,66 miliarde euro si profit brut de 485 milioane euro
VIENNA Insurance Group (VIG) a subscris in 2018 prime brute in valoare de circa 9,66 miliarde de euro, in crestere cu 2,9% fata de anul anterior, iar profitul brut a crescut cu aproximativ 10%, la 485,4 milioane de euro, arata rezultatele preliminare ale grupului.

"Rezultatele preliminare pentru 2018 arata ca am depasit semnificativ estimarile privind toti indicatorii cheie. Acest lucru este o confirmare a deciziei noastre de a ne pozitiona ca un partener stabil si de incredere, si de a ne concentra asupra Europei Centrale si de Est, unde suntem cel mai mare grup de asigurari. In zone extinse din regiunea ECE, observam crestere economica stabila si scaderea ratei somajului. Pietele in care operam cresc, in medie, de doua ori mai rapid decat tarile din zona euro. Intentionam sa continuam investitiile in aceasta regiune, iar rata noastra de solvabilitate mai mult decat solida de 239 procente ne ofera resursele necesare pentru a face acest lucru", a declarat Elisabeth STADLER, CEO, VIENNA Insurance Group.

"Ca rezultat al dinamicii pozitive a businessului, Consiliul Director va recomanda din nou o crestere semnificativa a dividendului pentru anul financiar 2018 de la 0,90 euro la 1 euro pe actiune. In actualul mediu al ratelor dobanzilor, aceasta inseamna un randament atractiv al dividendului de 4,9%", a adaugat Elisabeth STADLER.

Potrivit informatiilor din raportul VIG, grupul a subscris prime de 9,66 de miliarde de euro in 2018. Aceasta corespunde unei cresteri a primelor de 2,9% comparativ cu anul anterior. Excluzand politele cu prima unica, care au continuat sa scada, primele s-au majorat cu 5,2%, iar cu exceptia politelor de asigurare de viata cu prima unica, cresteri insemnate s-au inregistrat pe toate liniile de business.

Cu exceptia politelor de asigurare de viata cu prima unica, cresteri vizibile au fost inregistrate din nou pe toate liniile de business. Rezultatele favorabile in ceea ce priveste volumul de prime subscrise au fost Republica Ceha, cu o crestere de aproximativ 81 milioane de euro sau 5%, si in Tarile Baltice, cu o crestere de aproximativ 48 milioane de euro sau 15%. Cresteri notabile ale primelor subscrise au fost inregistrate, de asemenea, in Bulgaria (+14%) si Ungaria (+6,8%). Aproximativ 56% din primele brute subscrise au fost generate de companiile Grupului din regiunea Europei Centrale si de Est.

Sectorul asigurarilor generale reprezinta 63% din portofoliul de prime (incluzand asigurarile de sanatate), iar sectorul asigurarilor de viata reprezinta 37%. Businessul de asigurari generale este clar dominant. Acest lucru este specific regiunii ECE. "Crestem pe segmentul asigurarilor generale in multe dintre tarile unde operam. In Polonia, Tarile Baltice si Ungaria, de exemplu, cresterea este peste medie. Dorim sa crestem in continuare ponderea politelor property si Casco in regiunea ECE. Prioritatea pentru segmentul politelor de raspundere civila auto este cresterea profitabila", a explicat Elisabeth STADLER.

Sectorul asigurarilor generale reprezinta 63% din portofoliul de prime (incluzand asigurarile de sanatate), iar sectorul asigurarilor de viata reprezinta 37%. Businessul de asigurari generale este clar dominant. Acest lucru este specific regiunii ECE. "Crestem pe segmentul asigurarilor generale in multe dintre tarile unde operam. In Polonia, Tarile Baltice si Ungaria, de exemplu, cresterea este peste medie. Dorim sa crestem in continuare ponderea politelor property si Casco in regiunea ECE. Prioritatea pentru segmentul politelor de raspundere civila auto este cresterea profitabila", a explicat Elisabeth STADLER.

Profitul brut al grupului a crescut cu aproximativ 10% fata de anul anterior, la 485,4 milioane de euro, iar cresterea profitului s-a datorat in principal imbunatatirii ratei combinate si dinamicii pozitive a rezultatului financiar. Cele mai insemnate cresteri au fost inregistrate in principal in Tarile Baltice, Bulgaria, Republica Ceha si Ungaria.

Profitul dupa impozitare si plata intereselor minoritare (net) s-a ridicat la 268,9 milioane de euro, iar scaderea de 9,6% s-a datorat in principal unor efecte punctuale care au generat o crestere a cheltuielilor cu taxele. Dupa eliminarea acestor efecte punctuale, rezultatul net a crescut cu 2,9% comparativ cu anul anterior.

In privinta operatiunilor din Romania, acestea au inregistrat o pierdere de aproximativ 74 milioane de euro in 2018. Aceasta a fost cauzata in primul rand de o depreciere a fondului comercial in valoare de 50,1 milioane de euro efectuata in trimestrul al doilea al anului 2018 si de constituirea unui provizion aferent unei investigatii antitrust la nivel de piata. Companiile din Europa Centrala si de Est au contribuit cu 53% la profitul total (inainte de taxe).

Rata combinata a scazut cu 0,7 puncte procentuale in 2018 la un nivel excelent de 96%. Scaderea a fost sustinuta de implementarea stricta a masurilor din programul de management "Agenda 2020" si de absenta dezastrelor naturale. Austria, Republica Ceha si Polonia au avut contributii majore la aceasta evolutie, iar rata combinata a Austriei s-a imbunatatit la un nivel de 94,2% (de la 95,5% in 2017).

Rata de solvabilitate a grupului s-a mentinut la un nivel foarte bun de 239% la 31 decembrie 2018. Potrivit comunicatului, VIG a fost singura companie de asigurari austriaca participanta la testele de stres derulate de EIOPA, demonstrand un nivel ridicat de rezistenta. Societatea a trecut cu succes toate cele trei scenarii de test cantitative, cu valori ajustate intre 158% si 215%, demonstrand ca se afla la un nivel solid peste cerinta minima de solvabilitate de 100%.

Rezultatul financiar, incluzand rezultatele companiilor consolidate proportional cu detinerea, a crescut la 1,03 miliarde de euro. Cresterea anuala de 12,2% a fost generata in principal de veniturile din imobiliare, incluzand societatile imobiliare non-profit ale Grupului.

Investitiile totale ale Grupului (incluzand numerarul si echivelentele de numerar) se situau la 37,6 miliarde de euro la 31 decembrie 2018, marginal peste nivelul de 37,4 miliarde de euro din anul anterior.

Cheltuielile VIG cu daunele si indemnizatiile nete de reasigurare au fost de 6,9 miliarde de euro in 2018, un nivel aproape neschimbat fata de anul anterior, de 6,8 miliarde de euro (+1,1%).

Pe baza rezultatelor bune obtinute, Consiliul Director va propune spre aprobare Adunarii Generale Anuale a Actionarilor cresterea dividendului aferent anului 2018 la 1 euro pe actiune, de la 0,90 euro pe actiune in anul anterior. Aceasta corespunde unei cresteri de 11% si unei rate de distributie a profitului de 48,0%. Randamentul dividendului se ridica la 4,9%.VIG majoreaza estimarea privind profitul din 2020 cu aproximativ 10%

Datorita implementarii stricte a masurilor din programul de management "Agenda 2020" si cresterii economice sustinute din regiunea ECE, VIG se asteapta ca in 2019 volumul primelor subscrise sa ajunga la 9,9 miliarde de euro si profitul brut sa fie cuprins intre 500 si 520 milioane de euro, iar in 2020 primele subscrise sa ajunga la 10,2 miliarde de euro, iar profitul brut este estimat la 530-550 milioane de euro. Asadar, estimarea de profit pentru anul 2020 de peste 500 milioane de euro, anuntata anterior, este majorata cu pana la 50 milioane de euro. In ceea ce priveste rata combinata, VIG se asteapta la o imbunatatire sustinuta pana la aproximativ 95% pana in 2020.

De asemenea, VIG anunta ca programul "Agenda 2020" a fost initiat in 2017 cu scopul de a optimiza modelul de business al VIG, simultan fiind luate masuri pentru a asigura viabilitatea viitoare a acestuia. "Rezultatele interimare sunt satisfacatoare. Asadar, ma astept sa ne atingem tintele propuse prin 'Agenda 2020' inaintea termenului programat, motiv pentru care ne-am majorat estimarile pentru 2020", a declarat Elisabeth Stadler.

Serviciile de asistenta oferite de companiile specializate ale Grupului au inregistrat in particular o crestere buna: "Companiile noastre de servicii de asistenta din Republica Ceha, Slovacia, Bulgaria, Romania si Polonia au administrat peste 500.000 de dosare de la inceputul programului 'Agenda 2020'. Compania Global Assistance isi ofera deja serviciile altor asiguratori din Republica Ceha, iar un procent 30% din businessul de servicii de asistenta este generat deja de tranzactii cu terte parti. Vrem sa ajungem la aceleasi rezultate si in alte tari", a declarat Elisabeth Stadler, multumita de rezultatele interimare. In acest moment sunt derulate teste pentru infiintarea unei companii de asistenta in Tarile Baltice. De asemenea, infiintarea unei companii de asistenta in Serbia este luata in considerare.

Primele din asigurari de sanatate au crescut cu 20% in ultimii doi ani. In 2018, cresterea a fost de 58% in cinci piete cheie: Bulgaria, Ungaria, Polonia, Romania si Turcia, unde au fost derulate activitati speciale pe aceasta linie de business.

Tinta pe segmentul de bancassurance este extinderea businessului de asigurari generale in cooperare cu partenerul nostru Erste Group. Primele pe aceasta linie de business s-au situat la 1,2 miliarde de euro in 2018, iar segmentul asigurarilor generale a inregistrat deja o crestere a primelor de 14%.

In zona de reasigurare, masuri specifice au fost luate pentru a creste gradul de internationalizare. Compania de reasigurare VIG re a inregistrat o crestere semnificativa a primelor de 17% in ultimii doi ani. Conform planului, in acesti ani, au fost deschise sucursale la Frankfurt si Paris pentru a deservi clientii din Austria, Germania, Elvetia, Franta, Tarile de Jos, Spania si Portugalia.

Transformarea digitala, o prioritate pentru Grup care are in desfasurare peste 150 de proiecte

"Depunem mari eforturi pentru fi agili in transformarea digitala a businessului si facem progrese majore in conformitate cu 'Agenda 2020' pentru a fi pregatiti pentru cerintele viitorului. Peste 150 de proiecte de digitalizare sunt in desfasurare in acest moment in diverse zone de activitate ale Grupului, cele mai multe fiind programate sa fie finalizate in urmatorii doi ani. Investim, in medie, 50 milioane de euro pe an in digitalizare, ceea ce inseamna un total de 200 milioane de euro pe parcursul derularii programului Agenda 2020", a declarat Elisabeth STADLER, subliniind importanta transformarii digitale pentru VIG.

VIENNA Insurance Group a organizat doua competitii in cadrul programului "VIG Xelerate" anul trecut, iar a treia competitie este programata pentru anul acesta. Proiectele de digitalizare propuse de companiile Grupului sunt premiate pe baza unor criterii specifice, precum inovatia adusa pe o anumita piata si relevanta pentru intregul Grup, implementarea lor fiind sustinuta financiar de VIG.