logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

VIDEO: Conferinta XPRIMM Time for Business - Provocarile anului 2019: Principalele declaratii!

"XPRIMM Time for Business - Provocarile anului 2019", primul eveniment din acest an dedicat asigurarilor, a reunit marti, 22 ianuarie 2019, reprezentanti de top ai ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, ai asociatiilor din domeniu, dar si ai companiilor de asigurari si de brokeraj. Cititi aici principalele declaratii!

Cu aceasta ocazie, vor fi prezentate si analizate principalele tendinte care marcheaza dezvoltarea industriei de asigurari in 2019. De asemenea, vor fi dezbatute solutiile necesare pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a pietei de asigurari.

Principalele declaratii

Cristian ROSU - Vicepresedinte Sectorul Asigurarilor-Reasigurarilor, ASF:

[video|14304]- Din datele statistice disponibile in acest moment se poate aprecia ca piata asigurarilor nu a inregistrat modificari semnificative si apreciem ca aceeasi va fi tendinta si pentru anul 2019.
- Cu toate acestea, apreciem anul 2019 ca unul plin de provocari in activitatea industriei, pornind de la obiectivele pe care ni le-am propus.
- Unul dintre acestea este legat de consolidarea implementarii noilor directive care au generat modificari de substanta in 2018, si anume GDPR si IDD, aceasta din urma vizand doua directii extrem de importante, pe de o parte distributia, reglementa recent prin Norma 19/2018 si pe de alta parte pregatirea profesionala reglementata prin Norma 20/2018.
- Preocuparea noastra principala va fi indreptata in directia punerii corecte in aplicare a prevederilor celor doua norme, avand ca rezultat conduita in relatia cu consumatorul.
- Dealtfel, conduita in relatia cu consumatorul trebuie sa aiba ca rezultat cresterea gradului de cuprindere in asigurare, Romania inregistrand un grad de penetrare de doar 1,21% din PIB fata de valori mult mai mari care se inregistreaza in tarile dezvoltate (12% Franta si 6% Germania).
- Cei doi indicatori care dau imaginea de ansamblu asupra pietei asigurarilor, si anume gradul de penetrare si gradul de concentrare, denota o piata mica comparativ cu PIB, ceea ce, la prima vedere constituie un aspect negativ. 
Acest lucru trebuie vazut insa ca o oportunitate intrucat exista loc de crestere, piata romaneasca dispunand de un potential inca foarte mare.
- In acest sens, vom continua sa ne implicam in actiunile de educatie financiara incepute si, de asemenea, vom avea in vedere demararea altor activitati noi, astfel incat consumatorul de produse de asigurare sa inteleaga care sunt produsele de care are nevoie si ce asteptari trebuie sa aiba, atat de la produsele achizitionate cat si de la serviciile pe care trebuie sa le primeasca din partea distribuitorilor si a societatilor de asigurare.
- Pornind de la aceste lucruri, provocarile anului 2019 sunt legate de:
1. Revizuirea Legii 132/2017 a RCA, in acord cu Directivele Europene care se vor produce in prima parte a anului 2019, cu cateva modificari ce vor avea menirea de a crea mai multa flexibilitate si premisele maturizarii acestui segment de asigurari;
2. Modificari aduse Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor ce au ca scop cresterea gradului de penetrare; 
3. Modificarea Legii 503/2004 privind redresarea financiara, falimentul, dizolvarea si lichidarea voluntara in activitatea de asigurari, prin care vom crea de fapt o lege comuna cu Legea 246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor astfel incat sa rezulte un cadru complet de interventie timpurie in situatii nefavorabile;
4. Legea privind societatile mutuale de asigurare, aflata inca in dezbatere si care va constitui un element de noutate pe piata romaneasca de asigurari.
- Cea mai mare provocare a anului 2019 este data insa de asigurarile de sanatate, care vor trebui acceptate si in mediul public, un posibil parteneriat avand ca rezultat crearea de surse alternative de finantare pentru prestatorii publici de servicii medicale si nu in ultimul rand, creand consumatorului accesul la servicii medicale complete, de calitate si alternative.
- Stiti ca in cursul anului 2018 a aparut o atentionare din partea UE vizavi de posibilitatea de intrare in infringement a Romaniei pe baza prevederilor Legii RCA. Una dintre provocari este revizuirea aceste legi. Pot sa va spun doar ca riscul de infringement la momentul acesta pentru Romania este exclus.(...) In plus fata de ce s-a discutat, au mai fost niste reformulari pentru a fi mai clar si mai limpede ceea ce va fi prevazut in textele de modificare, iar in prima jumatate a lunii februarie urmeaza sa se ajunga la un acord "ca formulare, nu ca principiu" pe ce a mai ramas de discutat. In primele 6 luni din 2019 este posibil ca modificarile sa capete forma finala si sa fie aprobate de Parlament.
- Vestita RCA care ne ocupa viata de cativa ani ... la legea RCA vom crea cateva modificari care vor fi si in avantajul pietei, dar si in avantajul consumatorului. Nu vor fi schimbari senzationale, poate ceva in cazul BAAR, dar care nu afecteaza piata in sine. 
- Eu consider ca legea RCA va crea o maturitate suplimentara in anii urmatori.

Adrian MARIN - Presedinte, UNSAR:

[video|14305]- In aceasta piata vorbim de mult timp despre potential. Estimam un an 2019 plin de provocari.
- Industria ramane una dominata de sectorul auto, astfel ca oportunitatile sunt cele legate de dezvoltarea asigurarilor de sanatate - dar si aici avem o responsabilitate mare. Vorbim si de asigurarile agricole la capitolul potential -  se lucreaza la nivelul UNSAR impreuna cu autoritatile publice la o viitoare subventionare a primelor de asigurare. 
- Apar noi provocari din sectorul bancar, dar exista efecte colaterale si din domeniul pensiilor. Sunt factori care creeaza adrenalina, pe care incercam sa ii gestionam avand cat mai putine pierderi si mentinand, totodata, potentialul de dezvoltare.
- O provocare este reprezentata si de cresterea daunelor platite de asiguratori pentru vatamarile corporale - lucram in continuare la implementarea unui barem traumatologic
- Clientul este vedeta anului 2019, el este cel care dicteaza, iar noua ne ramane ca prin tehnologizare sa devenim mai buni pentru a oferi viteza si simplitate clientilor.
- Dorim sa gasim solutii de deductibilitati pentru segmentul asigurarilor de viata. Suntem multi jucatori dependenti de bancassurance care vor fi afectati de schimbarile anuntate.

Alexandru CIUNCAN - Director General, UNSAR:

[video|14306]- In 2019, UNSAR aniverseaza 25 de ani de activitate si are cel mai ambitios program de pana acum: campanii de awareness si de comunicare pe  asigurari de viata, de locuinte, calatorii, continuarea campaniei de educatie si siguranta rutiera ATENT IN TRAFIC, dar si prima campanie de imagine a  industriei de asigurari din Romania. 
- Vom marca cei 25 de ani de activitate printr-un pachet grafic dedicat  acestui moment, dar si prin organizarea Conferintei Anuale Insurance  Europe (23 mai 2019) si a unui eveniment aniversar UNSAR 25 de ani. 
- Romania va fi pentru 3 zile capitala europeana a asigurarilor si, totodata,  prima tara din CEE care gazduieste acest eveniment.
- Un obiectiv al pietei este sa ajunga la un grad de penetrare in PIB de circa 2%.
- Asiguratorii platesc, in medie, daune de 2,9 milioane de euro pe zi.

Victor SRAER - UNSICAR:

- Principalele noastre asteptari sunt legate de deschiderea la dialog si acest lucru s-a confirmat. Credem mult in dialog constructiv, sa gasim solutii.
- Asteptam o asezare a legislatiei. In ceea ce priveste normele IDD, am avut discutii cu membrii nostri si pregatim un material cu concluzii si lucruri de clarificat cu autoritatea.
- Am vazut ca o serie din propunerile UNSICAR de anul trecut se regasesc in norme, ceea ce este un lucru bun.
- Credem ca exista mai multe oportunitati in piata, data fiind si cresterea economica din ultimii ani. Exista multe linii de business cu potential, in special facultative.
- Cresterea gradului de satisfactie a clientilor este o oportunitate a pietei pentru ca va duce la cresterea increderii in sistem.

Viorel VASILE - PRBAR:

- Apreciez modificarea legii PAID - a fost unul dintre principalele obiective ale Patronatului inca de la infiintare.
- Este foarte important ca oamenii nostri sa constribuie la cresterea gradului de cuprindere in asigurare pe segmentul asigurarilor obligatorii de locuinte (polite PAD). 
- In clipa in care egentul ajunge la om si pe langa RCA ii vine si o asigurare de locuinta, de aici totul va fi mai simplu, este un pas inaunte. Pasul urmator este sa ii vanda o asigurare de sanatate.

Antonio SOUVANNASOUCK - PRBAR:
(in martie preia functia de Presedinte)

[video|14309]- In ceea ce priveste deschiderea ASF, am fost surprins placut ca Vicepresedintele ASF, Cristian ROSU, a chemat jucatorii la dialog si a mentionat ca normele care erau abia aprobate este posibil sa nu fie perfecte si exista o deschidere la dialog asupra aspectelor ce pot fi schimbate.
- Referitor la modificarea legii RCA, nu vad utilitatea politelor pe o luna atata timp cat asigurarea este obligatorie chiar daca masina nu circula.
- La PAID - exista posibilitatea ca noi, brokerii, sa vindem direct aceasta polita obligatorie. Dar trebuie sa lucram si la procesul de emitere al acestei asigurari, sa il simplificam.

Virgil SONCUTEAN - CEO, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari:

[video|14307]- Spunem in fiecare an ca piata are potential, dar dintr-un motiv sau altul mergem cu frana de mana trasa si nu reusim sa o convertim in rezultat care sa duca la cresterea pietei.
- Convingerea mea ramane ca sansa acestei piete se apropie cat mai mult de potential in dialog constructiv.
- Sunt 2 fronturi de lucru pe care le vad. Una este zona de oportunitati care pot fi motoarele de crestere pentru piata, dar este important ca din partea ASF sa fie o sustinere reala, sa nu taie aripile acestor oportunitati care au inceput sa prinda contur, fie ca vorbim despre zona de riscuri pentru viata si sanatate sau alte asigurari din zona non-auto. Aici se regasesc si unele amenintari. A doua categorie de asteptari se refera la zonele care inca mai exista dezechilibre - si aici ma refer la RCA pentru ca e greu de evitat subiectul. Cred ca in lantul client - asigurator - distribuitor - service este nevoie de mai mult echilibru astfel incat fiecar eparticipant sa fie remunerat pentru meritul si valoarea pe care o adauga.
- Un alt front de asteptari este in zona de birocratizare. Ne aliniem la contextul legislativ european, exista si initiative locale - modul in care sunt puse in practica poate ar putea fi facut intr-o maniera mai simpla, mai putin birocratica, mai digitala. Clientii isi doresc o experienta simpla in interactiunea cu companiile de asigurari.

Mihai TECAU - Presedinte Directorat, OMNIASIG VIG:

[video|14308]- Mizez foarte mult pe transparenta intre jucatori.
- In ceea ce priveste IDD - aici este un loc de crestere. Obiectivul principal este clientul, el nu trebuie sa sufere. Trebuie sa crestem, sa intelegem ce inseamna IDD si ma bazez pe o colaborare in piata.
- Eu imi propun, ca in fiecare an, sa cresc in zona de servicii pentru clienti, care sunt cei mai importanti. Astfel ne si facem cunoscuti pe piata ca suntem maturi, ca avem un cadru bine stabilit si fundamentat.
- Educatia financiara este necesara, dar ramane de vazut ca si cei care primesc aceste informatii sa le asimileze. 
- In ceea ce priveste PAID, este de datoria noastra sa facem mai multe in aceasta zona. De exemplu, exista riscul de cutremur si trebuie sa fim pregatiti. 
- Piata trebuie echilibrata si crescuta in permanenta.
- daca vorbim de RCA, cred ca aceasta modificare ce se asteapta este legata mai mult de echilibru intre cei care sunt jucatori: client, societati de asigurari, brokeri si unitati service. Cred ca aici mai este loc de un "fine tuning", in rest cred ca piiata isi va arata maturitatea si in acceasta zona.

Cristian IONESCU - Presedinte Directorat, ASIROM VIG:

- Din punct de vedere al pietei, exista o mica crestere, in schimb as spune ca cel mai pozitiv lucru este ca asigurarile facultative au crescut, ceea ce confirma intentia ca ne vom concentra pe a oferi servicii mai bune si a crea o baza de clienti pe care o reinnoim an de an.
- RCA ramane o prioritate pentru noi toti. Daunalitatea a crescut permanent. Rata daunei ridica un semn de alarma. 
- Oportunitati - Asigurarile de sanatate vor ramane principalul driver de crestere.
- Avem multe provocari cauzate de IDD - incercam sa eficientizam procesele, dar consideram IDD si o oportunitate de intelegere a nevoilor clientilor - putem vinde clientului o polita caruia i-am vandut o prima polita.
- Asigurarile CASCO au fost vedeta anul trecut - din pacate vechimea parcului auto creste.

Nicoleta RADU - Director General, PAID Romania:

- Asigurarea obligatorie a locuintelor este o provocare in sine a pietei. S-ar putea sa avem un an plin de dezbateri pe acest subiect.
- ASF a luat in dezbatere serioasa acest aspect. Apreciem faptul ca legea va fi rediscutata.
- PAID a incheiat anul 2018 cu rezultate destul de bune avand in vedere ca inca nu ne-am confruntat cu evenimente deosebite, cutremurul cel mare nu a venit inca, ceea ce face sa ne ajute sa consolidam fondurile nostre, ne consilidam rezervele, lucram la proiectele pe care le avem.
- Provocarea noastra cea mai mare este cresterea gradului de cuprindere in asigurare. Aici, avand in vedere ca vorbim de o asigurare obligatorie, practic aceasta este tot o asigurare facultativa pana in momentul de fata, nefiind implementata asa cum trebuie.
- Avem in strategia noastra o campannie de comunicare pe care o ajustam permanent, avand in vedere studiile pe care le facem. Anul acesta vom avea o campanie mult mai ampla. In aceeasi masura suntem constienti ca indiferent de eforturile nostre, gradul de cuprindere nu va creste substantial decat daca gasim o forma optima a legii. 
- Trebuie sa avem in vedere 2 aspecte cand gandim noua forma a legii. In primul rand trebuie sa avem ca scop final clientul si pentru asta ne trebuie o lege supla, produsul PAD a fost conceput ca fiind un produs simplu, usor accesibil, asadar si legea trebuie sa fie supla. In prezent, legea 260 este plina de inconsistente si de limitari pentru client. Si in al doilea rand, trebuie sa avem in vedere ca daca legea a fost constituita in baza unui parteneriat public-privat acesta trebuie sa fie echitabil. Legea nu va fi pe deplin functionala daca parteneriatul nu e echitabil.
- Si din studiul UNSAR din 2018 reiese ca asiguratii considera ca exista un deficit de autoritate si atat timp cat legea nu este impusa ei nu au de ce sa o respecte.

Adriana GRECU - CEO, AON Romania:

- Zona corporate este mai putin interesata de RCA. Avem si noi un portofoliu considerabil, dar mult mai mic decat cel al pietei. Nu targetam aceasta asigurare.
- Pentru noi, AON, care avem un obiectiv de crestere in conditiile in care piata stagneaza sau creste nesemnificativ, raman importante oportunitatile si din punctul meu de vedere o oportunitate este asigurarea de sanatate. 
- Sunt curioasa cat din piata life este pe segmentul corporate - cate asigurari sunt de grup si cate individuale. De asemenea, care sunt previziunile asiguratorilor despre cum vor promova ei anul acesta asigurarea de sanatate, tinand cont ca este o asigurare care are o rata a daunei foarte ridicata.
- Eu vad ca 2019 este un an al implementarii reglementarilor - toti mai avem de lucru la acest capitol, mai sunt destul lucruri de facut sau de facut mai bine si solutii de gasit astfel incat sa se poata aplica facil ceea ce va ramane decis.


[galerie|Previziuni2019]