logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

Masuri care grabesc recesiunea - pozitia sectorului bancar fata de efectele economice ale taxarii activelor bancare
Sistemul financiar din Romania considera ca initiativele legislative privind introducerea unei taxe pe active bancare si aprobarea unui pachet de legi restrictive pentru finantare vor avea efecte negative profunde. Efectele acestor initiative nu vor contribui la stabilitate si dezvoltare, ci vor grabi instalarea unei recesiuni economice, se arata intr-o scrisoare comuna ARB - CPBR.

"Aceasta recesiune inseamna deprecierea cursului, scaderea pietei imobiliare, distrugerea de locuri de munca, scumpirea finantarii, in final o lovitura la adresa bunastarii tuturor romanilor. Sistemul financiar bancar din Romania a asigurat responsabil stabilitatea financiara a tarii in contextul crizei economice precedente: actionarii au suportat pierderile integral din bani proprii, au mentinut liniile de finantare in perioada cea mai turbulenta si au sprijinit revenirea economica prin finantare ieftina si stabila pentru stat si pentru economia reala la nivelul tarilor din regiune", se precizeaza in document.

In acest context, sistemul financiar respecta politica fiscala in functie de prioritatile guvernarii, dar respinge si dezaproba cu tarie:

- Adoptarea unor masuri fara consultare prealabila pentru a stabili eficienta si impactul acestora.

- Mistificarea modului de a desfasura afaceri al bancilor din Romania.

- Condamnarea intregului sistem bancar pentru probleme structurale ale economiei romanesti (lipsa de investitii, impredictibilitate fiscala si legislativa, neajustarea veniturilor la productivitate, politici inflationiste).

"Declaratiile oficiale au pozitionat sistemul financiar bancar drept inamic al statului - un punct de vedere fals, daunator si fara nicio utilitate. Aceasta strategie politizeaza relatia cu un partener cheie al dezvoltarii economice - in fapt, principalul finantator al Statului Roman - si submineaza increderea institutionala. In contextul economic si geopolitic actual, aceasta decizie va avea costuri ridicate de incredere pentru Statul Roman", sunt de parere reprezentantii celor doua asociatii.

"Sistemul financiar bancar din Romania isi va respecta obligatiile fiscale si legislative, asa cum a facut-o si pana acum. Misiunea sectorului este sa ofere o viata mai buna pentru clienti, stabilitate pentru economie si un viitor mai sigur. Este adevarat ca cine munceste, cateodata greseste, dar sectorul financiar a facut greseli pe care si le-a asumat si a platit. Din proprii sai bani, nu din bani publici! Dar acest sector nu accepta sa fie tratat drept inamic al statului ori sa plateasca pentru motive justificate prin neadevaruri si inducerea in eroare a opiniei publice", adauga acestia.

Asociatiile considera ca "masuri constructive ar fi putut fi programe de sprijin pentru crearea de locuri de munca calificate si de viitor. Intr-un an cu o semnificatie cu totul deosebita pentru Romania, tara ar avea nevoie de o viziune, de un plan pentru viitor. Romania are urgenta nevoie sa recupereze decalajele care o separa de Europa dezvoltata si trebuie sa profite de fereastra de oportunitate pe care inca o traversam. Acestea sunt adevaratele prioritati ale Romaniei si raspunsul la provocarile prezentului si viitorului se obtine prin dialog, colaborare si consens, nu prin decizii unilaterale si injuste. Suntem si vom ramane deschisi la aceste discutii, pentru ca suntem preocupati de viitorul tarii".

"Privind insa la situatia actuala, viitorul se contureaza cu totul altfel: masurile anuntate risca sa grabeasca recesiunea in Romania. Consideram ca scaderea increderii poate avea insa costuri si mai mari, iar aceasta finalitate este cu siguranta opusa complet scopului urmarit prin aceste masuri. In 2019, Romania nu mai are nevoie de un nou 2009, ci dimpotriva, de coeziunea si forta tuturor entitatilor care ii doresc progresul. Ramanem deschisi dialogului constructiv", se precizeaza in scrisoarea ARB - CPBR.