logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

Cine ii despagubeste pe soferii care au accidente cu animale salbatice
Numarul accidentelor rutiere in care au fost implicate animale salbatice a inregistrat o crestere substantiala in ultima perioada. Astfel, la finalul lunii octombrie un mistret a fost izbit de un autoturism condus regulamentar, pe DJ106C, Sibiu - Cisnadie, iar o caprioara a fost omorata pe DN1, intre Cristian si Sacel, in urma unui accident dintre doua masini conduse regulamentar din sensuri opuse. Accidente similare au fost inregistrate si in Sibiu, unde, tot in luna octombrie, mai multi ursi au fost loviti de masini.

Un accident rutier cu un animal salbatic poate provoca pagube importante masinii sau chiar vatamari corporale soferului si pasagerilor din autoturism. Alexandru GRIGORESCU, Specialist Asigurari Auto, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, a explicat, la solicitarea 1asig.ro, ce pasi trebuie sa urmeze soferii in astfel de cazuri, dar si cine le plateste despagubirile.

In cazul in care masina implicata intr-un accident rutier cu un animal salbatic are asigurare CASCO, procedura de despagubire este una simpla.

In primul rand, soferul este obligat, conform legislatiei in vigoare (articolul 79 din Codul Rutier), sa se prezinte in termen de 24 de ore de la producerea evenimentului la unitatea de politie pe raza careia s-a produs accidentul, pentru intocmirea documentelor de constatare. Politia constata accidentul conform normelor legale in vigoare si elibereaza documentele necesare conducatorului auto pentru ca acesta sa-si poata repara masina. Apoi, pagubitul (asigurat CASCO) se poate prezenta la societatea de asigurari cu actele de la politie si cu documentele necesare deschiderii dosarului de daune, efectueaza demersurile pentru deschiderea dosarului, care mai apoi isi va urma cursul normal de instrumentare.

Teoretic, dupa finalizarea dosarului de daune exista varianta regresului impotriva proprietarului/administratorului fondului cinegetic sau persoanelor obligate la despagubire, conform art.13 din Legea nr. 407/2006 a vanatorii si a protectiei fondului cinegetic coroborat cu art.1357-1371 din Codul Civil pentru prejudicii materiale. Practic, insa, este putin probabil ca actiunea de regres sa-si produca efectul scontat, avand in vedere ca, potrivit legislatiei in domeniu, acordarea de despagubiri este limitata doar la pagube produse culturilor agricole, silvice si animalelor domestice. Astfel, asiguratorului CASCO ii ramane ca temei al angajarii raspunderii civile delictuale impotriva proprietarului/administratorului fondului cinegetic doar articolele dedicate dreptului comun in materia raspunderii civile delictuale din Codul Civil. Astfel, in cazurile unor daune mici, de cele mai multe ori asiguratorii decid sa nu mearga in regres deoarece costurile cu recuperarea prejudiciului (taxe juridice, avocati) sunt mult mai mari decat valoarea daunei in sine, iar procesul de recuperare este foarte indelungat.

De retinut, a explicat Alexandru GRIGORESCU, ca "este foarte important ca, in urma unui astfel de accident, conducatorul auto sa se prezinte in termenul prevazut de legislatia in domeniu la unitatea de politie pe raza careia s-a intamplat accidentul, in vederea eliberarii documentelor justificative. Daca accidentul a provocat daune insemnate autovehiculului, cu costuri de despagubire ridicate, documentele justificative privind dinamica accidentului, cauzele si imprejurarile producerii evenimentului sunt primordiale in procesul de instrumentare al daunei".

In cazul in care masina implicata intr-un accident rutier cu un animal salbatic nu are asigurare CASCO, din nefericire, pagubitul este nevoit sa repare masina pe cheltuiala proprie. Daca pagubitul doreste sa faca demersuri de recuperare (regres) in instanta a prejudiciului de la proprietarului/administratorului fondului cinegetic sau persoanelor obligate la despagubire, acesta are aceeasi optiune ca cea descrisa mai sus in cazul asiguratorului.

Accidentele cu animale domestice - cum isi obtine soferul despagubirea

In cazul in care soferul este implicat intr-un accident rutier cu un animal domestic, iar masina are asigurare CASCO, procedura de despagubire este aceeasi cu cea in care este implicat un animal salbatic, singura diferenta fiind ca procedura de regres este una mai putin complicata, deoarece, conform cadrului legal in vigoare, proprietarii animalelor domestice sunt obligati sa identifice si sa inregistreze fiecare animal domestic pe care il detin. Insa si in acest caz sunt putine cazurile in care proprietarul animalului este identificat si bineinteles din nou discutam de costurile de recuperare a pagubei care sunt decizionale pentru asiguratori in demersurile de regres.

Daca soferul este implicat intr-un accident rutier cu un animal domestic, iar masina nu are asigurare CASCO, la fel ca in situatia unui accident cu un animal salbatic, pagubitul este nevoit sa repare masina pe cheltuiala proprie, iar mai apoi poate initia actiunea de recuperare a prejudiciului in baza documentelor legale eliberate de autoritati, asta daca proprietarul animalului este identificat. In aceasta situatie, se aplica termenii Codului Penal si/sau Civil si se poate ajunge fie la o intelegere amiabila, fie in instanta pentru recuperarea prejudiciului.

Ce se intampla in cazul accidentelor rutiere cu vatamari corporale

In cazul unui accident cu un animal salbatic sau domestic in care sunt implicate si victime, Politia este obligata sa faca cercetari si sa deschida un dosar penal, care se va finaliza cu o rezolutie de vinovatie, clasare, autor necunoscut etc... Procedura este aceeasi cu cea mentionata anterior, insa, in aceasta situatie, partea pagubita si/sau vatamata poate solicita de la vinovat, amiabil sau in instanta, atat daune materiale, cat si morale pentru vatamare corporala. Daca in astfel de cazuri pagubitul este posesor al unei polite facultative (CASCO) in care are inclus ca acoperire suplimentara si vatamare corporala atat pentru el cat si pentru pasagerii din auto, acesta primeste despagubiri conform conditiilor contractuale facultative din polita pe care o poseda. "Este de preferat ca in momentul in care esti posesorul unei polite CASCO pentru autovehiculul tau sa ai inclus si clauze suplimentare care sunt foarte benefice in astfel de cazuri", a concluzionat Alexandru GRIGORESCU.