logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

VIDEO: Madalin ROSU: S-a observat o frecventa mai mare a daunelor la politele RCA pe o luna
[video|14230]Legea RCA nu inceteaza niciodata sa reprezinte un subiect de dezbatere in piata romaneasca de asigurari. Se discuta in ultima perioada despre o serie de modificari care i se vor aduce, ca urmare a semnalarilor facute de Comisia Europeana. Despre acestea si nu numai, am discutat cu Madalin ROSU, Presedinte, BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, in cadrul editiei din aceasta saptamana a emisiunii XPRIMM Time for Business.

In ceea ce priveste eliminarea plafonarii cheltuielilor administrative si de vanzare ale politei RCA, aflate in prezent la 25%, Madalin ROSU a precizat ca nu este vorba in principal de cuantumul acestui procent, ci este vorba de un principiu, acela de a ingradi drepturi, semnalat inca de cand legea era in dezbatere.

"Unul dintre elementele de baza ale unei companii de asigurari este sa-si tina costurile sub un control, sa le reduca cat mai mult, astfel incat tariful sa fie unul competitiv pe piata. Din punctul noestru de vedere nu credem ca introducerea (acestei plafonari) in lege ajuta intr-un fel sau altul pentru ca adaca vorbim de o piata libera si o concurenta cat se poate de stabila, fiecare asigurator trebuie sa gaseasca solutii sa-si diminueze aceste cheltuieli", a declarat Presedintele BAAR.

Legat de politele RCA incheiate pe o luna, acesta atrage atentia asupra numarului mai mare de daune, dar si un risc crescut de frauda.

"Principiul RCA-ului spune, oriunde in legislatie, ca aceasta forma de asigurare trebuie sa aiba o forma continua, nicidecum discontinua. Cand vorbim de polite de o luna sau diviziuni de an, deja vorbim de un risc de neacoperire, de a creste numarul masinilor neasigurate. La Curtea de Justitie Europeana exista chiar o decizie prin care s-a decis ca atata timp cat masina este inmatriculata ea trebuie sa aiba o acoperire de tip RCA. Este o decizie care are impact si trebuie sa se tina cont de ea. De ce se intampla asta? Pentru ca parcurile auto se schimba, timpurile se schimba, tipologia de daune se schimba si daca tu ca cetatean lasi masina parcata, ea poate "pleca" de pe loc (poate fi in panta sau poate i se fura o roata, a luat foc etc). Vorbim de niste procente mici, dar ideea este de a proteja tertul. Principiul RCA este de a proteja cat mai complet un potential tert pagubit", a explicat Madalin ROSU.

"S-a observat o frecventa mult mai mare a daunelor pe segmentul politelor incheiate pe o perioada de o luna. Si intrebarea este de ce?", a afirmat el, aratand ca in acest caz exista mai multe tentative de frauda. "Pe de alta parte, la politele de 6-12 luni nu vedem aceeasi frecventa", a continuat acesta.

Madalin ROSU a subliniat ca RCA-ul nu trebuie vazut ca o taxa, ci ca o protectie. "Mai mult decat atat, masinile sunt din ce in ce mai complexe, sunt din ce in ce mai sofisticate, iar orice far spart la o masina noua depaseste 1.000 euro, iar daca nu ai asigurare si trebuie sa platesti din buzunar... este putin altfel".

"Varianta de o luna, noi nu am sustinut-o nici inainte si nici acum nu ni se pare benefica pentru ca exista si varianta de plata in rate, atat pentru flote, cat si pentru persoanele fizice. Exista riscul foarte mare sa uiti sa o reinnoiesti. (...) Sa inchei retroactiv o polita este frauda, caz penal, inseamna inchisoare si multe alte complicatii pe care noi nu cred ca merita. Dar este o problema si de educatie financiara", a afirmat Madalin ROSU.

Totodata, el a amintit ca, potrivit legislatiei in vigoare, exista posibilitatea de suspendare a politei RCA, care se face cu suspendarea din circulatie. Masina poate fi tinuta pe domeniu propriu, iar polita RCA se suspenda si revine din momentul in care se repune in circulatie. In acest caz, contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului, cu obligatia depunerii placutelor de inmatriculare/inregistrare la autoritatea care le-a eliberat.