logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

CJUE: Masinile trebuie sa aiba RCA valabil chiar daca nu sunt utilizate
Un vehicul care nu este radiat din circulatie si care este functional trebuie sa aiba o asigurare RCA valabila, chiar daca proprietarul nu mai intentioneaza sa-l conduca (chiar si pe o perioada scurta de timp) si a decis sa-l parcheze pe teren privat, au decis recent judecatorii Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

CJUE a decis ca statele membre UE pot prevedea ca atunci cand o persoana nu s-a supus obligatiei de a detine o polita RCA pentru vehiculul condus si este implicata intr-un accident auto, atunci organismul national de despagubiri poate formula o actiune impotriva acesteia, chiar daca nu este responsabila civilmente pentru accident.

In Romania, soferii au obligatia de a detine polite de raspundere civila auto - RCA valabile chiar folosesc sau nu vehiculele. Insa, potrivit Legii RCA, intrata in vigoare in iulie 2017, contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului, cu obligatia depunerii placutelor de inmatriculare/inregistrare la autoritatea care le-a eliberat.

"Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a incheiat un contract RCA pe perioada suspendarii dreptului de circulatie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizarii vehiculului, cu obligatia depunerii placutelor de inmatriculare/inregistrare la autoritatea care le-a eliberat. (...) Asiguratul are obligatia ca, pe toata durata suspendarii contractului RCA, sa imobilizeze vehiculul intr-un spatiu privat, in afara domeniului public", se mentioneaza in Legea RCA (nr. 132/2017).

Soferii romani care nu incheie asigurarea RCA, desi sunt obligati, risca o amenda de la 1.000 la 2.000 de lei si pierderea certificatului de inmatriculare al masinii, conform legii, in care se mentioneaza (la art.3) ca "Persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si tramvaie au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule".

Insa, "nu sunt obligate sa incheie un contract RCA persoanele fizice si juridice care utilizeaza vehicule exclusiv in scopul antrenamentelor, curselor, intrecerilor sau raliurilor, organizate legal; pentru riscurile ce deriva din aceste activitati, proprietarii de vehicule sau organizatorii competitiei se pot asigura facultativ".

Piata de asigurari de raspundere civila auto RCA, subscrise pe teritoriul Romaniei, a scazut cu 13% in primul trimestru din 2018 comparativ cu perioada similara a anului trecut, conform datelor ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara. Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA, in primele trei luni din 2018, a fost de aproape 927 milioane de lei, fata de 1,06 miliarde de lei in T1 2017.

La 31 martie 2018, pe piata asigurarilor isi desfasurau activitatea urmatorii asiguratori autorizati de A.S.F. pentru activitati de asigurari RCA: ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, Asigurarea Romaneasca - ASIROM Vienna Insurance Group, Societatea de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance, EUROINS Romania Asigurare - Reasigurare, GENERALI Romania Asigurare Reasigurare, GRAWE Romania Asigurare, GROUPAMA Asigurari, OMNIASIG Vienna Insurance Group si UNIQA.