logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

UNSAR considera necesara revizuirea de urgenta a legislatiei RCA
Revizuirea intregului pachet legislativ privind asigurarea obligatorie auto in perioada urmatoare este imperios necesara, avand in vedere atat avertismentul dat de Comisia Europeana tarii noastre, cat si disfunctionalitatile evidente de pe piata de asigurari din ultimul an, de cand noua legislatie RCA a intrat in vigoare, se arata intr-un comunicat transmis de UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

Joi, 19 iulie, Comisia Europeana a transmis Romaniei un avertisment semnaland faptul ca mai multe dintre prevederile actelor normative privind asigurarea obligatorie contravin directivelor europene.

In acest context, UNSAR precizeaza ca legislatia nationala privind RCA nu urmareste in mod corespunzator principala atributie, mentionata explicit in toate Directivele Europene, aceea de a proteja tertul pagubit. Astfel, unele prevederi legislative sunt interpretate in acest moment exclusiv in favoarea tertilor prestatori de servicii, cum ar fi unitatile reparatoare, care se folosesc de unele lacune din actuala legislatie in scopul optimizarii veniturilor proprii, fara nicio justificare reala.

"In plus, faptul ca anumite solutii tehnice sunt posibile in alte state europene in cadrul procesului de reparatie, in timp ce in Romania nu, risca sa produca efecte ireversibile pe termen lung si incarcari nejustificate ale costurilor cu despagubirea si inerent a costului primelor de asigurare. Astfel, consideram necesara implicarea Registrului Auto Roman, ca arbitru al pietei de reparatii, care sa contribuie in mod eficient la reglarea proceselor si a modului de functionare a service-urilor in relatia cu societatile de asigurare si mai ales cu pagubitii", se precizeaza in documentul UNSAR.

Prin prisma experientei de anul trecut, in piata de asigurari poate exista o comunicare constructiva intre companii, autoritatea de reglementare si consumatori, insa interpretarea de catre anumite unitati reparatoare a legislatiei exclusiv in sensul obtinerii de profit dauneaza principiilor pe care o asigurare se bazeaza, aceea de protectie si o despagubire justa in cazul aparitiei riscului asigurat. Derapajele mentionate mai sus se refera in special la costuri dublate, de multe ori chiar mai mari decat in tari precum Germania sau Austria si o necorelare cu primele mult mai mici practicate in Romania, iar existenta a doua unitati de masura fundamental diferite regasite in devizele de reparatii este cel putin inacceptabila.

Potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara, rata combinata a daunei inregistreaza cresteri vertiginoase (de la sub 100% la sfarsitul anului 2017, la 110% la sfarsitul primului trimestru al anului 2018) in timp ce prima medie de asigurare este in scadere, iar frecventa daunelor ramane constanta. Acest lucru arata faptul ca tendinta de crestere a ratei combinate a daunei este influentata in principal de cresterea costurilor cu despagubirea.

" Asa cum este precizat si in comunicatul Comisiei Europene, este clar ca piata de asigurari trece printr-un moment in care multe dintre actiuni sunt poate suprareglementate, insa piata reparatorilor este intr-o zona de reglementare extrem de simplista. Acesta este si motivul pentru care UNSAR a demarat un studiu independent in care a analizat costurile de reparatie practicate de catre service-uri pentru acelasi vehicul, in doua cazuri: pagubitul cu asigurare si fara asigurare. Studiul va fi facut public in perioada urmatoare", mentioneaza Uniunea asiguratorilor.

Infiintata in 1994, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 22 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 80% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si promovarea dezvoltarii cat mai durabile a industriei asigurarilor pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federatiei asiguratorilor si reasiguratorilor europeni - Insurance Europe.