logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

BAAR: Numarul accidentelor cu masini neasigurate este in crestere. In 2018 vom avea un nou CEDAM
Numarul accidentelor cu masini neasigurate RCA este in crestere in ultimii ani, atat pe teritoriul Romaniei, cat si in alte tari din spatiul economic european unde circula soferi romani fara a avea o polita valabila, au declarat reprezentantii BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, in cadrul unei conferinte de presa.

Sorin GRECEANU, Director Directia Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, BAAR, a explicat ca numarul accidentelor cu masini neasigurate a crescut, in 2017, cu 15% pe extern, iar ca volum de plati s-a dublat fata de anul 2016. "Insa, fata de 2015, volumul despagubirilor a fost de 4 ori mai mare in 2017, de la circa 675.000 euro in 2015, a urcat la 1,5 milioane euro in 2016 si la aproape 3 milioane de euro anul trecut. Iar ca numar de dosare, s-a dublat in 2 ani, de la 306 la 755 dosare", a adaugat acesta.

Pe intern numarul accidentelor cu masini neasigurate RCA a crescut cu circa 10%, iar volumul de plati s-a majorat cu 20%, la aproape 36 milioane lei.

Una dintre principalele explicatii ar fi faptul ca proprietarii masinilor uita sa reinnoiasca polita RCA, mai ales dupa ce legea le-a permis sa incheie asigurari pe o perioada de minum o luna. La acest capitol exista mai multe discutii in piata si se cauta solutii.

Obiective 2018

"2017 nu a fost un an usor, fiind tulburat de unele evenimente, de aparitia unei legi (RCA) si a unor norme, de foarte multa munca in aceasta directie, dar suntem in momentul de fata cu un concept nou definit de legea 132. Acest nou BAAR a rezultat in urma procesului de preluare a patrimoniului si tuturor atributiilor Fondului de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) si contopire intr-o singura organizatie cu o serie de atributii foarte clare", a declarat Madalin ROSU, Presedinte, BAAR.

"Anul 2018 il vedem ca pe un an de consolidare a activitatii institutiei, de realizare a unei imbunatatiri a procesului decizional, de integrare si de perfectionare a resurselor umane, dupa schimbarile majore care au avut loc in 2017", a mai spus el.

In ordinea prioritatilor, unul dintre obiectivele majore care stau in fata BAAR este gestionarea si dezvoltarea in bune conditii a unei noi baze de date RCA (actualul CEDAM - care cuprinde istoricul masinilor asigurate din Romania), aceasta fiind o parte importanta a procesului de reorganizare a activitatii Biroului, aflata in desfasurare.

"Obiectivul principal pentru 2018 este preluatrea CEDAM (de la ASF - n. red.). In acest sens avem un proiect in desfasurare pe care speram sa il finalizam pana in vara, pana in iulie ne-am propus. Anul acesta trebuie sa avem un nou CEDAM, denumit altfel probabil, cu o noua structura de baza de date, cu facilitati mai bune, mai simple atat pentru piata de asigurari, autoritati, cat si pentru consumatori", a precizat Madalin ROSU.

"Ne dorim ca daunele RCA si CASCO sa fie parte a acestei baze de date. Mai mult decat atat, vom fi deschisi cu toate autoritatile ce vor dori anumite tipuri de informatii, pastrand confidentialitate datelor si regulile noilor reglementari GDPR. Ne dorim sa fim mult mai transparenti si sa oferim niste instrumente care chiar pot fi folosite in procesul de subscriere al asiguratorilor, intr-o curatare a bazelor de date existente. De asemenea, ne dorim cresterea gradului de cuprindere in asigurare deoarece dupa toate schimarile astea legislative observam ca numarul accidentelor cu neasigurati este intr-o usoara crestere", a adaugat Presedintele BAAR.

Un al doilea obiectiv este continuarea procesului de digitalizare a institutiei in acord cu noile tendinte si posibilitati din domeniul tehnologiilor informatice.

Nu in ultimul rand, BAAR isi propune implementarea unei mai bune si mai intense comunicari, pe masura cresterii importantei activitatii desfasurate de institutie

Tot in planurile BAAR mai figureaza si un alt proiect de implementare a unui call sau contact center prin care vom putea oferi informatii utile in primul rand despre asigurarile RCA dar si despre alte tipuri de asigurari auto si detalii cu privire la valabilitatea politelor RCA, la numele si datele de contact ale asiguratorilor RCA, ale corespondentilor Carte Verde sau ale reprezentantilor de despagubiri desemnati pe teritoriul Romaniei, informatii care ar trebui sa fie utile in caz de accidente, in cazul unor daune in derulare, etc.

Activitatea BAAR in calitate de Birou National Auto - Directia Sistem Carte Verde

Activitatea Directiei Sistem Carte Verde din cadrul BAAR, in anul 2017 reprezinta o sinteza a rezultatelor obtinute in cadrul celor trei birouri, respectiv Biroul Avizari Daune, Biroul Daune Externe si Biroul Daune interne.

Activitatea Biroului Avizari Daune:

In 2017, B.A.A.R. a primit un numar de 13.608 cereri privind identificarea locului obisnuit de stationare a autovehiculului roman care a fost implicat intr-un accident rutier pe teritoriul Sistemului Carte Verde (exclus Romania), si a asiguratorului RCA/Carte Verde roman al autovehiculului in cauza.

Cele 13.608 solicitari sunt alcatuite din:
  1. 10.795 solicitari generale
  2. 168 solicitari primire pentru societatea ASTRA Asigurari
  3. 2645 solicitari primite pentru societatea CARPATICA Asigurari
Se observa o crestere procentuala cu 28,49% a numarului de dosare avizate catre BAAR comparativ cu anul precedent. Cele mai multe dintre solicitarile generale provin de la birourile reprezentative din Germania (3.136) si Italia (3.097).

Ca urmare a falimentului celor doua societati, ASTRA Asigurari si CARPATICA Asig, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania - BAAR a platit, pana la finele lunii februarie 2018, despagubiri in suma totala de 73,7 milioane euro. De asemenea, rezerva totala constituita pentru dosarele aflate inca in curs de solutionare este de aproape 54 milioane euro.

Activitatea Biroului Daune Externe:

In anul 2017, B.A.A.R. a preluat spre gestionare un nr. de 1.127 de dosare in care, dupa primele verificari, autovehiculul responsabil de producerea accidentului rutier parea a fi neasigurat, dar era legal inmatriculat in Romania la data accidentului. Se poate observa ca fata de 2016, exista o crestere cu 15% a numarului de dosare de dauna preluate spre gestionare de Birou.

In perioada ianuarie 2017 - decembrie 2017, au fost onorate la plata un numar de 1.386 cereri de rambursare in valoare totala de aproximativ 18,2 milioane lei (aprox. 3,9 mil euro).

Din cele 1386 de cereri de rambursare, cea mai mare parte (981de cereri) au fost reprezentate de cereri , adica autovehiculele legal inmatriculate in Romania prin intermediul carora s-au produs accidentele, nu erau asigurate pentru RCA/Carte Verde la data respectiva. Despagubirea totala achitata in acest tip de dosare este de aprox. 13,65 milioane lei.

BAAR a precizat ca toate despagubirile achitate de BAAR, in dosarele de tip "neasigurati", cheltuielile legate de instrumentarea si lichidarea daunelor, precum si dobanda legala aferenta si cheltuielile de judecata si executare vor fi recuperate ulterior de la persoana vinovata de producerea accidentului.

Activitatea Biroului Daune Interne:

In cursul anului 2017au fost deschise 4.512 dosare de dauna noi din care 2.426 dosare de dauna au fost avizate spre gestionare directa de catre B.A.A.R. si 2.086 dosare de dauna au fost fie inaintate catre corespondent pentru gestionarea pretentiilor de despagubire fie inchise din diverse motive.

Astfel B.A.A.R. a avizat spre gestionare directa un numar de 2426 de dosar de dauna, reprezentand o crestere de 2,34% fata de anul 2016.

Biroul a mentionat, de asemenea, ca pe parcursul anului 2017 au fost intocmite un numar de 2.581 cereri de rambursare, in valoare totala de aprox. 48.378.344 lei (aprox. 10.382.287 euro).

Activitatea Directiei FPVS in 2017

Ca Organism de plata a despagubirilor, BAAR despagubeste in calitate de garant al obligatiei de despagubire, persoanele prejudiciate prin accidente produse pe teritoriul Romaniei prin intermediul autovehiculelor neasigurate sau neidentificate.

In anul 2017, totalul despagubirilor platite de BAAR in calitate de Organism de Plata a Despagubirilor - Directia FPVS s-a ridicat la suma totala de 35,6 milioane lei, fata de 29,6 milioane lei in anul 2016, respectiv 41,6 milioane lei in 2015. In procente cresterea fata de anul precedent este de circa 17%, respectiv o scadere de aproximativ 15%, comparativ cu anul 2015.

Numarul persoanelor despagubite a fost de 913 pe parcursul anului 2017, in scadere cu 316 persoane, fata de 1.229 in anul precedent. Facem precizarea ca din totalul despagubirilor acordate pe categorii de persoane despagubite, suma de 34,3 milioane lei a reprezentat plati acordate persoanelor fizice in timp ce 1,9 milioane lei au fost platite pentru prejudiciile apartinand persoanelor juridice.

Tot in 2017 persoanele prejudiciate au avizat Fondului, in calitate de Organism de Plata a Despagubirilor, un numar total de 1.848 de dosare de dauna, cu 131 mai multe decat in 2016, din care 816 de dosare pentru daune materiale, cu doar 33 mai multe decat in 2016 si 1032 dosare pentru vatamari corporale sau decese, cu 98 mai multe decat in 2016.

In perioada ianuarie 2017 - decembrie 2017, au fost onorate la plata un numar de 1.386 cereri de rambursare in valoare totala de aproximativ 18,20 milioane lei (aprox. 3,9 milioane euro).

Din cele 1.386 de cereri de rambursare, cea mai mare parte (981de cereri) au fost reprezentate de cereri, adica autovehiculele legal inmatriculate in Romania prin intermediul carora s-au produs accidentele, nu erau asigurate pentru RCA/Carte Verde la data respectiva. Despagubirea totala achitata in acest tip de dosare este de aproximativ 13,65 milioane lei.

BAAR a precizat ca toate despagubirile achitate de BAAR, in dosarele de tip "neasigurati", cheltuielile legate de instrumentarea si lichidarea daunelor, precum si dobanda legala aferenta si cheltuielile de judecata si executare vor fi recuperate ulterior de la persoana vinovata de producerea accidentului.

Numarul dosarelor cu autori neidentificati s-a redus semnificativ in 2017, comparativ cu anii precedenti, de la 89 de daune avizate in 2016 la doar 42 in anul urmator. Nu acelasi lucru se poate spune despre avizarile de daune cu conducatori auto neasigurati, segment care in 2017 a inregistrat o crestere cu circa 11%.In ceea ce priveste despagubirea medie platita, aceasta si-a continuat trendul ascendent, in 2017 ajungand la valoarea de 38.924 lei. Este cea mai mare valoare inregistrata in istoria Fondului, dupa cum se poate observa si in tabelul de mai jos.La fel ca si in cazul dosarelor de tip "neasigurati" mentionate mai sus, toate despagubirile achitate de BAAR, in calitate de Organism de Plata a Despagubirilor, cheltuielile legate de instrumentarea si lichidarea daunelor, precum si dobanda legala aferenta si daca va fi cazul cheltuielile de judecata si de executare silita vor fi recuperate ulterior de la persoana vinovata de producerea accidentului.

Activitatea BAAR in calitate de Organism de Compensare

Pe parcursul anului 2017 BAAR in calitate de Organism de Compensare a gestionat un numar: 504 cazuri din care:
  • 60 de cazuri au fost rezolvate prin corespondenta cu asiguratorii RCA din Romania, sau prin identificarea reprezentantului de despagubiri, ori a asiguratorului RCA si prin indrumarea corecta a persoanelor pagubite, direct sau prin intermediul altor Organisme de Compensare din state membre ale Spatiului Economic European - SEE.
  • 444 dosare deschise din care:
- 65 dosare de dauna deschise si inchise prin plata in 2017, pentru care B.A.A.R in calitate de OC a avansat o despagubire in suma de 424.796,92 lei, 13.753,47 PLN (zloti Polonia), si 30.456,20 euro.
- au mai fost inchise tot prin plata in 2017, alte 40 dosare de dauna avizate in anii precedenti 2016, respectiv in2015 pentru care BAAR in calitate de OC a avansat despagubiri in suma de 68.220,34 PLN (zloti Polonia), 60.955,68 euro si 184.316,82 lei.
- 339 dosare proforma (sunt acele dosare deschise la cererea persoanelor pagubite/reclamante, pentru cazurile in care asiguratorul RCA, respectiv reprezentantul acestuia de despagubiri nu acorda nici despagubirea cuvenita si nici un raspuns motivat reclamantului in termen de 90 de zile de la primirea cererii initiale din partea reclamantului, dar care dupa interventia Fondului in calitate de Organism de Compensare mai pot fi gestionate/solutionate direct tot de catre asiguratorul RCA, respectiv de catre reprezentantul acestuia de despagubiri, in termen de 60 de zile de la interventia Organismului de Compensare, fie prin plata despagubirii cuvenite, fie prin transmiterea unui raspuns motivat persoanelor reclamante/pagubite). Dupa expirarea acestui termen, B.A.A.R. in calitate de Organism de Compensare trece la gestionarea acestor dosare.

Cereri de asistenta din partea altor Organisme de Compensare din statele membre ale SEE in ceea ce priveste legislatia aplicabila au fost solicitate de la B.A.A.R in calitate de Organism de Compensare pentru un numar de 80 de cazuri.

Astfel, pe parcursul anului 2017 BAAR in calitate de Organism de Compensare a platit despagubiri de circa 1.000.000 de lei.

Disponibilul in numerar al Fondului National de Protectie (F.N.P.) la 31 decembrie 2017 a fost de 22.078.017 euro echivalentul a cca. 103.000.000 lei.. Atunci cand nivelul disponibilitatilor financiare de care dispune BAAR in FNP este cuprins in intervalul 20 - 25 milioane Euro, nivelul contributiei membrilor la FNP este de 4,5% din volumul de prime brute incasate pentru asigurarea RCA.

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) este o asociatie profesionala ai carei membri sunt toate societatile de asigurare care practica pe teritoriul Romaniei asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie (RCA). Principalele atributii ale BAAR, conform Iegii 132/2017 sunt cele de: Birou national auto (Carte Verde); Organism de plata a despagubirilor; Organism de compensare; Centru de informare. La acestea se mai adauga si alte atributii din care mentionam urmatoarele: Gestionarea asiguratilor cu risc ridicat; Gestionarea si administrarea asigurarii de frontiera; Dezvoltarea si administrarea bazei de date privind evidenta contractelor RCA.