logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

VIDEO: La ce se uita romanii: la utilitatea sau la pretul asigurarilor?

 

 

In cadrul conferintei "XPRIMM Time for Business - FORECAST 2018", care a reunit, luni, profesionistii din asigurari, s-a discutat despre faptul ca, pe langa oferirea consumatorilor unor servicii de calitate, este necesar ca industria sa vina si cu asigurari simple, ieftine si pe intelesul tuturor.

In acest context, despre solutiile simple si utile de asigurare, reducerea daunelor si a preturilor politelor, sistemul de compensare intre asiguratori, si nu numai, au discutat Madalin ROSU - Presedintele BAAR - Biroul Asiguratorilor Auto din Romania si membru in Board-ul OMNIASIG VIG, Liviu CHIRIC - Partner in cadrul societatii de avocatura CHIRIC & CHIRIC si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii in cadrul emisiunii "Ora de risc", difuzata marti, 6 februarie 2018, de RFI Romania.

Asta in conditiile in care bugetul mediu alocat de romani pentru asigurari este unul destul de mic (circa 100 euro/locuitor/an), asigurarile neregasindu-se in cheltuielile lunare prioritare pe care le are o familie.

Liviu CHIRIC a explicat ca, in principiu, oamenii cand intreaba cat costa o asigurrare fac o comparatie cu puterea lor de cumparare. "Oamenii trebuie educati ca o asigurare nu este scumpa oricat de mult ar costa. Asigurarea este o barca de salvare si nu stiu in ce masura o astfel de barca este scumpa in momentele critice", a prrecizat el.

"Ar trebui sa vorbim despre necesitate, la ce sunt bune asigurarile si apoi sa vedem daca intr-adevar putem sa alocam mai multi bani pentru asigurari. Am facut recent un calcul referitor la cat ar putea sa il coste pe un roman obisnuit daca isi incheie asigurare RCA cu decontare directa, CASCO, asigurare de locuinta (facultativa - n.red) si un PAD (asigurarea obligatorie a locuintei) si am ajuns la concluzia ca ar putea costa aproximativ 4 lei pe zi. Pana la urma, costul pare ca nu e cel mai important element si ar trebui sa ne uitam la nevoie, la necesitate si la momentul cand avem nevoie de o suma substantiala de bani pentru a repara un prejudiciu", a declarat Madalin ROSU.

El a subliniat ca trebui lucrat la mentatilate. "4 lei pe zi nu este un cost spectaculos pentru cateva acoperiri de baza. Ganditi-va cum o persoana da 18 lei pe zi pe tigari, care ii fac rau, dar aceeasi suma nu o pot investi intr-o pensie sau o asigurare de sanatate. Trebuie sa avem cultura de a investi pentru noi. Este importanta educatia financiara, chiar si la copiii, astfel ca viitorii clienti s-ar putea sa inteleaga mai repede utilitatea asigurarilor", a spus Presedintele BAAR.

Acesta a explicat ca, in ceea ce priveste componenta pretului, toate costurile ce decurg din daune la un moment dat se strang intr-un pool si influenteaza pretul viitor. Cu cat aceste costuri cresc, cu atat s-ar putea sa ne trezim cu majorari de prime.

"Daca prima de asigurare reflecta daunele care se produc, pentru ca este o corelatie intre pretul unei asigurari si ceea ce se inatampla dupa, cand au loc evenimente ce trebuie acoperite de acele polite, descoperi ca in final exista o formula matematica corecta bazata pe realitate", a spus Liviu CHIRIC.

"Asiguratii ar trebui sa inteleaga ca modul lor de comportament poate contribui in mod indirect la rata daunei, care este cel mai important factor in calculul costului. Este clar ca majorarea daunelor prin producerea de accidente se va reflecta in costurile viitoare. Fiecare dintre noi avem o contributie indirect", a adaugat el.

Liviu CHIRIC a precizat ca a dezvoltat o platforma de compensare/clearing in ceea ce priveste datoriile dintre companii de asigurari (decontare directa si regresele), in vederea optimizarii ratei daunei si implicit a scaderii costurilor asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto - RCA.

Reamintim ca dauna medie, la nivelul pietei RCA, a crescut in intervalul ianuarie-septembrie 2017 la 7.245 lei, fata de 7.176 lei in urma cu un an.