logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

ASTRA Asigurari subscrie 6.000 de polite de asigurare, desi este in faliment din aprilie 2016, dupa o decizie definitiva a instantei
Desi, dupa decizia definitiva a Curtii de Apel Bucuresti, este oficial in faliment, din aprilie 2016, ASTRA Asigurari subscrie in continuare polite de viata si contracte multianuale in sistem bancassurance. Potrivit estimarilor Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA), este vorba despre aproximativ 6.000 de polite: 50% polite de viata (polita cu cea mai mare durata de viata urmand sa expire peste trei decenii, in anul 2047) si 50% polite pe bancassurance. Primele pentru cele 6.000 de polite subscrise de ASTRA sunt incasate de KPMG, lichidatorul judiciar al companiei, iar eventualele daune sunt achitate de Fondul de Garantare a Asiguratilor.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Potrivit specialistilor din piata, procedura de denuntare este extrem de dificila pentru banci, care prefera sa continue pe aceeasi linie, desi aceasta nu este deloc una favorabila pentru clienti, dimpotriva. Specialisti din piata sustin ca nu toti clientii stiu de aceasta situatie, multi dintre acestia afland abia in momentul in care au fost contactati de banci, pentru reinnoirea politei anuale de asigurare a locuintei tot la ASTRA Asigurari, companie in faliment din aprilie 2016 si fara licenta de functionare din august 2015.

In aceste conditii, unii dintre clienti au sesizat aceasta problema si, implicit, au solicitat lamuriri din partea bancilor si, in momentul de fata, asteapta un punct de vedere oficial in acest sens. "In anul 2010, am contractat un credit Prima Casa si am incheiat o polita de asigurare a locuintei la ASTRA Asigurari, cesionata in favoarea bancii. De curand, am primit o oferta din partea bancii sa imi reinnoiesc polita anuala de asigurare a casei la ASTRA Asigurari. Am sesizat banca si astept un raspuns, pentru ca nu ma simt in siguranta sa imi asigur locuinta la o companie aflata oficial in faliment", a declarat, pentru 1asig.ro, una dintre persoanele aflate in aceasta situatie.

In asteptarea unui raspuns din partea institutiilor bancare, clientii ASTRA aflati in aceasta situatie primesc un raspuns din partea specialistilor din piata, care le recomanda ca, in cazul in care vor sa renunte la polite, sa faca o denuntare a acestora.

Falimentul ASTRA, scurt istoric

Lider al industriei de asigurari din Romania, in perioada 2010-2013, ASTRA Asigurari cunostea inceputul sfarsitului in 2014, an in care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) o plasa sub administrare speciala, desemnand compania KPMG Advisory sa gestioneze redresarea financiara a societatii ASTRA. Un an mai tarziu, in data de 26 august 2015, ASTRA primea o noua lovitura sub centura, dupa ce ASF anunta retragerea autorizatiei de functionare a fostului lider de piata, ASTRA, si intrarea in faliment a societatii. Asta, in conditiile in care, dupa 18 luni de administrare speciala, compania nu a putut fi redresata - actionarii nu au putut sustine majorarea capitalului social cu necesarul de 425 de milioane de lei si, mai mult, nu au reusit sa atraga un investitor strategic care sa investeasca suma necesara pentru supravietuirea ASTRA.

Dupa mai multe procese amanate, Tribunalul Bucuresti avea sa aprobe, in data de 3 decembrie 2015, cererea de faliment a companiei ASTRA Asigurari, la trei luni distanta de la solicitarea inaintata de ASF. Mai departe, o decizie definitiva a instantei era amanata de la o luna, la alta. Asta, pana in data de 28 aprilie 2016, atunci cand falimentul ASTRA era decis definitiv de catre Curtea de Apel Bucuresti, instanta respingand apelurile formulate de catre societate, actionarii sai, dar si de catre doi dintre creditori in procesul de faliment al asiguratorului. Cateva luni mai tarziu, in data de 1 octombrie 2015, FGA prelua 57.210 de dosare de dauna de la ASTRA, inclusiv dosare de rascumparare, si 2.046.604 de contracte de asigurare in vigoare, dosarele de dauna si contractele de asigurare preluate de Fondul de Garantare a Asiguratilor vizand atat Romania, cat si Ungaria, Slovacia si Germania.