logo

by Media XPRIMM
Header
O campanie
in parteneriat cu Politia Rutiera

BONUS-MALUS

Afla daca vei plati mai putin sau mai mult la asigurarea ta RCA!

Afla totul despre sistemul BONUS-MALUS!

Click AICI pentru detalii!

Sfaturi utile pentru calatorii

INFORMATII UTILE

Verifica daca asigurarea ta RCA este valabila in

CEDAM


Verifica daca ai inspectia tehnica periodica valabila la

RAR

CAMPANIE SUSTINUTA DE:

      

TOP STIRI RCA

UNSAR: In urma modificarilor legislative, piata RCA functioneaza in parametri normali
Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a transmis ca, desi au existat numeroase schimbari in ultima perioada, piata RCA functioneaza in parametri normali, conform cadrului de reglementare.

"Avand in vedere informatiile vehiculate in mass-media legate de potentiale disfunctionalitati ale pietei asigurarilor obligatorii auto - RCA, precum si despre riscul "exploziei primelor de asigurare" datorate unor aspecte legate de Fondul de Garantare al Asiguratilor (FGA), UNSAR doreste clarificarea acestora, in scopul unei bune informari a publicului larg. Desi legislatia aferenta industriei de asigurari a suferit modificari substantiale in ultima perioada, piata a continuat sa functioneze in parametri normali, conform cadrului de reglementare, nefiind sesizate schimbari care sa puna sub semnul intrebarii buna sa functionare pe niciun segment", a mentionat Uniunea intr-un comunicat de presa.

Conform UNSAR, la o luna de la eliminarea plafonarii tarifelor RCA, atentia tuturor partilor implicate s-a indreptat catre identificarea celor mai bune masuri ce urmeaza a fi incluse in legislatia secundara. In acest sens, au fost demarate discutii constructive cu Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si alte institutii abilitate, dorinta tuturor celor implicati fiind aceea de a creste nivelul de protectie a consumatorilor, increderea lor in sistemul de asigurari, dar mai ales stabilitatea pietei de profil.

"In scenariul in care contributiile societatilor de asigurare la FGA va creste, consumatorul va fi protejat prin prevederile noii legi RCA care limiteaza cheltuielile administrative pentru acest produs", au precizat reprezentantii UNSAR.

"In ceea ce priveste alte cresteri ale politelor de asigurare obligatorii, pentru o mai clara evidentiere, subliniem ca pretul Politei de Asigurare contra Dezastrelor (PAD) este fixat prin lege si este echivalentul a 10, respectiv 20 de euro pe an, in functie de tipul de casa, fara a se tine cont de cheltuielile administrative ale societatilor de asigurare. Astfel, in acest moment, consideram ca propagarea unor informatii care nu au niciun fundament real si care afecteaza increderea consumatorilor in industria de asigurari va avea urmari negative asupra pietei, impiedicand asezarea acesteia pe baze solide si predictibile", au adaugat acestia.

Amintim ca, dupa sase luni de tarife plafonate, in data de 19 mai 2019, au intrat in vigoare tarifele de referinta RCA, calculate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

De asemenea, Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie - cunoscuta sub denumirea de Legea RCA - a fost publicata, pe 12 iunie 2017, in Monitorul Oficial, urmand sa intre in vigoare peste 30 de zile, respectiv din 12 iulie a.c.